Proces- en maakindustrie

In de regio Venlo is de maakindustrie zeer sterk vertegenwoordigd. Veel bedrijven behoren tot de wereldklasse en zijn verbonden met de agrofood sector en de logistieke sector.

Zuidoost-Nederland staat wereldwijd bekend om zijn hightech activiteiten en is een broedplaats voor innovatie en de thuisbasis voor bedrijven van wereldklasse. Met name Brainport Eindhoven is een regio die internationaal sterk bekend is. Minder bekend is dat ook in de regio Venlo de maakindustrie zeer sterk is vertegenwoordigd en dat veel hightech bedrijven van wereldklasse deel uitmaken van deze sector. Veel van de bedrijven in de regio Venlo behoren tot het MKB en zijn verbonden met de agrofood sector (inclusief tuinbouw) en/of gerelateerd aan de logistieke sector in de regio Venlo.

De Regio Venlo wil de positie van de high tech maakindustrie in de Regio verder versterken en veiligstellen voor de toekomst door middel van het investeren en verbreden van de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheden. Sinds de officiële start (eind 2013), is door industriële ondernemers, gewerkt aan de verdere uitbouw van Techno Valley als het industriële platform in Noord- en Midden-Limburg (www.technovalleylimburg.com). In Techno Valley bundelen hightechbedrijven in Noord- en Midden-Limburg, zoals Océ, Inalfa, Nunhems, WP Haton en Scheuten hun krachten, om de belangen van de hightech maakbedrijven in Noord- en Midden-Limburg te behartigen en om samenwerking te stimuleren. Het is de ambitie van Techno Valley om de economische waarde van deze sector in de komende jaren te verdubbelen. Samenwerkingen die nu tot stand komen zorgen voor oplossingen voor toekomstige maatschappelijke en technologische uitdagingen.

Techno Valley stimuleert samenwerking van hightech bedrijven in de maakindustrie. Er zijn 4 ontwikkel­lijnen geformuleerd waarbinnen leden van Techno Valley gezamenlijk samenwerken aan innovatie, namelijk:

  • Urban Food
  • Servitization
  • Circular Science Lab / Circular Design
  • Smart Industrie

Er bestaan veel crossovers tussen het thema ‘Proces- en Maakindustrie’ en de thema’s ‘Agrofood’, ‘Logistiek’ en ‘Kennisinfrastructuur’.

Gemeente Venlo, ambtelijke trekker J. Hensgens